Skoči na vsebino

Vsebino spletnega mesta selimo na osrednje spletno mesto državne uprave www.gov.si, ki je bilo objavljeno 1. julija 2019.
Vse naše novejše objave najdete na www.gov.si.

INDUSTRIJSKA VARNOST

 

Z industrijsko varnostjo se zagotavlja sprejem ukrepov za varovanje tajnih podatkov med gospodarskimi družbami in organizacijami v primerih, ko naročila in dodeljevanje naročil vsebujejo tajne podatke.

Industrijska varnost pomeni uporabo varnostnih ukrepov in postopkov za preprečevanje, odkrivanje in povrnitev izgube ali prenehanje ogrožanja tajnih dokumentov, s katerimi razpolaga izvajalec ali podizvajalec med pogajanji pred dodelitvijo in med izvajanjem tajnega naročila oziroma tajnega podnaročila.

Tajno naročilo je vsako naročilo za dobavo izdelkov, izvedbo del ali opravljanje storitev, katerih izvršitev zahteva ali vključuje dostop do tajnih podatkov ali njihov nastanek.

Tajno podnaročilo je naročilo, ki ga sklene izvajalec z drugim izvajalcem - podizvajalcem, za dobavo blaga, izvedbo del ali opravljanje storitev, katerih izvršitev zahteva ali vključuje dostop do tajnih podatkov ali njihov nastanek.

VSA SLOVENSKA PODJETJA POZIVAMO, DA RAZMISLITE O VZPOSTAVITVI POGOJEV (V OKVIRU SVOJE ORGANIZACIJE) ZA NASTOP NA RAZPISIH, KI ZAHTEVAJO DOSTOP DO TAJNIH PODATKOV V MEDNARODNEM OKOLJU.

NAMEN IN PREDNOSTI PRIDOBITVE MEDNARODNEGA VARNOSTNEGA DOVOLJENJA

S pridobljenim mednarodnim varnostnim dovoljenjem lahko podjetja nastopajo na razpisih, ki jih izdaja zveza NATO in EU in ki v razpisnih pogojih opredeljujejo, da bo za izvedbo posla potrebno dostopati do tajnih podatkov. Informacije o omenjenih razpisih so na voljo tudi na spletnih straneh Ministrstva za gospodarstvo. Prednost imetnikov varnostnih dovoljenj je tudi možnost podpisa komercialnih pogodb, katerih izvedba pogojuje dostop do tajnih podatkov, z organizacijami iz držav, s katerimi ima Republika Slovenija podpisan t.i. varnostni sporazum.

 

 

Predstavitev področja industrijske varnosti si lahko ogledate tukaj.